TE

Jag är en riktig tedrickare, och har saknat en riktigt stor temugg att dricka ur när jag är hemma i Hässleholm. Men nu behöver jag inte sakna det längre! Jag fick den här underbara temuggen från Indiska av Dannes mormor och morfar i julklapp, och har använt den flitigt sedan dess :)
 
Den ser inte så stor ut här på bilden, men jag lovar att den är mastodontig!

JULAFTON

Jag tror faktiskt jag hade mitt livs hittills bästa julafton igår, kul! Detta trots saknaden av Mani och av Aron som är iväg och åker skidor i Österrike.
 
Dagen började med lite frukost, julkalendertittande och att göra sig i ordning. Sedan kom Danne och vi bytte julklappar, och därefter farfar och Eva, och så blev det jullunch i lite olika former! Potatis, bechamelsås och ärtor med quornbiffar för mig, köttkorv för pappa och lutfisk för de andra. Kalle och julfika avnöts senare hemma hos Danne följt av lite julklappsöppnande. Sen for jag tillbaka hem och vi öppnade julkappar här hemma, en ny samsung galaxy s2 toppade listan! Verkligen välbehövligt och uppskattat. Sedan blev det julbord och gröt, och slutligen, vid nio på kvällen ungefär, bar det av bort till Siri för lite firande, vi spelade spel och gick en liten promenad.
 
En lite mer busy jul än vanligt, vilket passar mig utmärkt! Tycker inte om när julafton bara blir en massa väntan och dötid. God fortsättning på er!
 
Danne, jag och Nicki julfina :)

HARRY P-WORKOUT

Det är jul och jag är hemmahemma i Hässleholm! Jullov är bäst. Igår var det ett litet Harry Potter-maraton på någon filmkanal, och jag och Siri satt bänkade. Vi sa att nästa gång vi tittar på en Harry P-film ska vi göra den här:
 

ESPRESSO HOUSE

Igår hände något så ovanligt som att jag var och fikade! Gå ut och fika är jag både för snål, wannabe nyttig och osocial för att göra särskilt ofta. Men det gör ju å andra sidan att de få gångerna man gör det, verkligen uppskattas! Det var trevligt att träffa min fina vän Jojjo som jag tyvärr inte träffar så ofta längre då hon slutade i vår klass för ett par månader sedan och bor en bit bort. Och även Phille och Sandra som jag träffar lite oftare var där.
 
Vi var på Espresso House, som är helt nyöppnat här i Kalmar. Det var jättefint verkligen, och deras chai latte var syndigt god!
 
Jag glömde fota fikan när den var oäten. Så här är den ätna versionen.

DET VAR BÄTTRE FÖRR

Idag har det varit Den Stora Julklappsdagen. Jag handlade alla mina julklappar på två timmar, personligt rekord! Det berodde nog på bra planering helt enkelt. Visste på ett ungefär vad jag ville köpa till de flesta.
 
Men en sak som inte var lika angenäm var följande: Affärerna har ju slutat helt att slå in paket?! Vad är det för stil? Jag köpte idag fem julklappar. Noll av dem blev inslagna. Om jag hade tur fick jag med mig en platt, något tillknölad presentkartong. Tummen ner för det. Jag vill ju att mina nära och kära ska få fina paket inslagna av en slumpässig expedit. Inte skrynklade, tejpöversållade paket inslagna av undertecknad.

TOMAT- OCH SPENATPAJ, 4 PORT.

Min blogg har, nästintill omärkbart, halvt utvecklats till en matblogg! I like, säger jag.Det kan vi fira med ännu ett recept från husmodern. Så då gör vi det.
 
Pajdeg
1 dl vetemjöl
1 dl grahamsmjöl
1 dl sojamjöl (har man inte sojamjöl kan man ta 2 dl vetemjöl istället. Vill man inte äta vete överhuvudtaget kanske man kan ta fifty fifty med mandelmjöl och sojamjöl..? Trial and error!)
100 g smör
3 msk vatten
 
Fyllning
Riven ost, så mycket man vill! Jag tog nog runt 2 dl, receptet jag utgick ifrån sa dock 4.
Ca 200 gram spenat
2 tomater
4 ägg
3 dl mjöl
Peppar & salt
 
Knåda samman degen och tryck ut i en pajform. Förgrädda i 5 min på 200 grader.
 
Koka spenaten och skär upp tomaterna. Vispa ihop ägg, mjölk och kryddor. Lägg i grönsakerna, osten och häll över äggstanningen. In i ugnen ca 30-35 min!
 

JULBORD

Ikväll har det minsann bjudits på julbord! Vi styrde upp ett litet eget julbord här i korren, mest vi som bor här men även några från ettan samt några "gamlingar" som bott här innan. Vi hade en riktigt trevlig kväll med mycket skratt, och jag drack min första julmust för säsongen.
 
Detta var första av två julbord för året, självklart blir det ju ett där hemma till jul också. Skönt faktiskt att jag inte ska på något mer, julmat är faktiskt inte så himla roligt. Det finns några highlights (ris a la malta och risgrynsgröt till exempel, gudomligt! Även vörtbröd med ost gillas!), men annars är det faktiskt ingen favorit rent matmässigt. Men man har ju trevligt med nära och kära! 
 
Här är vi, inte riktigt allihop men de flesta!
 
 
 
Julbord är ju verkligen köttätarnas mekka, det är lite tråkigt. Men man får plocka ut vad man kan äta!

"TWO INGREDIENT COOKIE"

 Idag kom jag över det här receptet på "the two ingredient cookie"! Som om inte detta vore nog hittade jag därmed också den mysiga bloggen the burlap bag där receptet fanns, nytt beroende!
 
En mogen banan, mosad
En deciliter havregryn
 
..är allt som krävs! Mosa ihop allt till en röra, tillsätt eventuella "mix-ins" om du vill ha det (jag tog lite kokosflingor och russin), klicka ut på bakplåtspapper till ca 6 - 8 små kakor och ha inne i 175 grader i ungefär en kvart. 
 
Det smidiga med detta recept är ju att man kan dubbla/trippla/fyrdubbla det med ytterst simpel matematik!
 
Då de slank ner illa kvickt hann jag inte ta något eget kort så jag lånar bilden från deras blogg!

JULGYMPA

Idag har det varit ett riktigt vinterväder med snöfall nästan hela dagen. Det var lite extra mysigt när jag stod och svettades på friskis julgympapass! Det är nämligen stora fönster längsmed en hel vägg, så det var riktig julstämning att köra gympa till jullåtar med snöflingorna virvlandes utanför i skenet av gatlamporna. Riktigt mycket folk var där också! Härligt. I mellandagarna kör Korpen i Hässleholm sin julgympa, de passen ska också besökas. :)

KRIG

Klockan är bara halv ett, men redan har jag hunnit med en fyrtiominuters-promenad i det friska vintervädret samt en dryg timmes krigande på gymmet! Idag blev det en halvtimme på crosstrainern, 3x30 hantlar och 3x30 med knänedgång, utfall och squats (10 på varje), och en liten planka som avslutning. Sånt bygger karaktär!
 
Nyss slängde jag i mig en matlåda av gårdagens grönsakslasagne som smakade lika gott idag. Resten av dagen vigs åt städning och lite skolarbete.

SORG

Igår var det en mörk dag. Vår fina Mani lämnade oss, alldeles för tidigt. Mamma har skrivit mer om det här. Han kommer att fattas oss något helt otroligt. Men han har haft ett gott liv här på jorden, och spridit så mycket glädje. ♥
 

NYTT

Fina ljuslyktor kan man hitta lite överallt för en riktigt billig peng, bara man letar lite. Här är mina tre senaste inköp.
 
Indiska, ordinarie pris 29 kronor men när jag var där hade de dessutom 20 % rabatt i hela butiken, score.
 
Human bridge second hand, 10 kronor. (Den som syns i vänstra hörnet är från Indiska, inte fullt så ny men tror den finns kvar i butik fortfarande.)
 
Tiger, 10 kronor.
 
 

AMERIKANSKA ZUCCHINIPANNKAKOR

Jag befinner mig i himmelriket efter att ha ätit dessa underbara skapelser! Därför tänker jag dela med mig av receptet.
 
3 ägg
3 msk olivolja
Knappt 1 msk honung
2 msk kvarg
Knappt 0,5 dl mjölk
1 riven zucchini
1/2 tsk vaniljpulver 
1 tsk kanel
1 tsk salt
1 - 2 tsk bakpulver
2,5 dl mjöl (jag tog 1 dl grahamsmjöl, 1 dl sojamjöl och 0,5 dl mandelmjöl = succé)
 
Blanda det blöta för sig och det torra för sig, och smäck sedan ihop allt och blanda väl. Stek som små plättar!
 

RSS 2.0