SÖTPOTATIS

Idag provade jag sötpotatis för första gången! Efter lite research vet jag nu att sötpotatisen trots sitt namn inte är släkt med den vanliga potatisen utan tillhör pumpasläktet, och att den innehåller 5 procent socker istället för den vanliga potatisens 0,5. Trots det anses det av de flesta vara mer hälsosam än vanlig potatis.
 
Jag hade den inne i ugnen i 200 grader i ungefär en timme, det hade nog räckt med femtio minuter. Sen åt den med en kall sås gjord på mild lättyoghurt och tacokrydda, champinjoner, tomater och cashewnötter stekta i olivolja, lite fetaost samt machesallad. Hur gott som helst!

Dock kommer jag nog inte köpa sötpotatis mer än vid ett fåtal tillfällen, då den ju importeras långväga ifrån och därmed gör ett betydligt större miljöavtryck än våra svenska potatisar. Tycker inte det känns bra att äta sötpotatis ofta när vi har en uppsjö av goda och miljövänliga vanliga potatisar från Sverige att välja på! Men någon enstaka gång tycker jag man kan få unna sig att prova på. Det är alltid roligt med variation :)
 

HERMAN

Häromdagen startade vi en Herman här i korren! Kul! För den som inte vet vad en Herman är, så är det en "vänskapskaka" som man tar hand om (dvs matar och rör om) i tio dagar, sedan delar man upp den i fem delar. En bakar man ut, en sparar man och tre ger man bort till familj, vänner eller bekanta. En sorts surdeg helt enkelt.
 
Här hittar ni startreceptet och mer information om Hermankakan.
 

KARMADAGEN

Idag har jag varit på Karmamässan, en mässa för studenter som hålls en gång om året här i Kalmar. Jag gick bara på mässan och fick gratisgrejor och pratade med folk och företag och så, men det hålls även en del föreläsningar, i år bland annat med Blondinbella, ikeas VD och Petter. Men det var sån himla lång kö till biljetterna som jag inte orkade stå i. Vi ska nog se Petters föreläsning online istället här i korren, den börjar 14.30. Det går ju lika bra.
 
Ett smink- och hårföretag var där och stajlade folk!

VARDAGSLYXAR

Åt precis en dröm-smoothie! Oftast gör jag smoothies i syfte att bli mätt och få i mig protein efter träning och då har jag i mejeriprodukter, prottepulver, lite havregryn och sånt, men idag var jag sugen på något sött och gott till nya avsnittet av 112 på liv och död (mitt favoritprogram!), så det blev den här simpla men goda blandningen:

Nästan en hel banan
Ett skalat äpple (i klyftor)
Frusen mango, ca 1 dl
Iskallt vatten, mängd beroende på hur "puréig" man vill ha den
 
Voila! Underbart gott, som sorbet nästan. Nu ska jag återgå till tittandet.
 
 

BU FÖR GRISAR

Usch, igår hände en sak som inte var så bra. Jag körde på ett vildsvin :( Jag och danne var på väg hem till honom, vi hade precis varit och handlat lite på coop och körde mot vinslöv. Klockan var lite över sex så det var ju ganska mörkt, och helt plötsligt sprang de som två skuggor över vägen framför bilen, danne såg dem först och skrek till och jag ställde mig på bromsen direkt men hade inte en chans, den ena hann inte över :'( Det blev en ganska kraftig smäll för bägge krockkuddarna utlöstes och grisen dog direkt. 

Som tur i oturen kom det precis en familj körandes bakom oss där pappan var med i jaktlaget i området, så han började styra upp direkt och efter en stund var där tre jägare på plats och tog hand om grisen. Bilen bärgades efter ganska lång väntan av assistanskåren som även skjutsade oss hem. 
 
Ingen rolig kväll alls :( Vi skulle hem till några kompisar och titta på melodifestivalen men vi stannade hemma istället. Men man får vara glad att ingen mer än grisen och bilen kom till skada.
 
Kvaddad..
 
Här ligger den stackaren :( Jägarna uppskattade den till ca 80 kg.
 
 

OMBYTTA ROLLER

Ett litet sevärt klipp som är roligt och tänkvärt på samma gång!
 

NY KOMPIS

Här är min nya kompis Bullen! Han inköptes idag när jag var på ikea med Freddie och Sammi, och bor nu på mitt rum :)
 
Förutom Bullen köpte lite andra nödvändigheter som spinninghandduk, lås till gymskåpen, en hängande blomkruka med en växt, doftljus.. På ikea kan man alltid hitta nya saker man "behöver".
 
 

MOT FRISKIS

Dagens gymmaroutfit! Linne från better bodies, tajts fyndade på ullared, tröja från adidas, handskar från gymgrossisten och mobilarmband (heter det så ens..?) från fyndiq.se. + skor från asics som alltid. Idag blir det ben och lite mage, tagga!
 
 

PÅ KALMARITISK MARK

Nu är jag tillbaka i Kalmar igen! Min sista dag på Hästfocus var igår, vilket var väldigt tråkigt. Jag har trivts bra där. Men jag ska skriva en hel del till för dem i framtiden, så det kommer bli fortsatt kontakt :) Och det ska faktiskt bli skönt att komma tillbaka till sina rutiner. Börja träna och äta som jag brukar igen..
 
Just nu befinner jag mig i skolan, då idag och imorgon är redovisningsdagar. Alla i klassen ska redovisa om sin praktik, det ska bli spännande att höra om hur alla har haft det. Men, tydligen började vi tio och trodde det var nio, så nu sitter jag här i datasalen och dödar tid. Vilket fail asså.. Aja, det ger mig lite tid att träna på min redovisning.

PÅ TRYCKERIET

Idag har jag och Emma varit uppe i Göteborgstrakterna på äventyr! Först för att göra en intervju i Älvängen med Timme, och sedan besökte vi tryckeriet Vindspelet i Borås, där tidningen trycks. Vi fick en liten guidad tur (mest för min skull då Emma varit där tidigare) och Linus, som han hette, visade och berättade om både det digitala trycket och offset-trycket. Spännande! Det är verkligen ett hantverk.
 
Så här såg en del av tryckeriet ut. 

FYND

Idag har jag fyndat med stort F! Jag har under min praktiktid kört förbi en second hand-butik här i Ljungby som såg spännande ut, så jag svängde inom där idag efter praktiken. Och på second hand kan man alltid fynda böcker, men här var det exceptionellt bra pris: 1 krona styck! Då måste man ju gå lös. 

Det bästa fyndet var ju en bok i Lotta-serien som jag verkligen älskar och har många av, så jag blev uppspelt när jag såg att de hade en att addera till kollektionen. Och så blev det några till, bland annat en av Virginia Andrews som är en författare jag gillar, och har en bok av där hemma redan. 
 
 

NECESSÄRER

Jag är utrustad med nya necessärer, vilken verkligen var välbehövligt! Två stora necessärer stal någon i bagagehanteringen på Antalya flygplats helt fräckt ifrån mig, och min lilla sminkväska jag haft i min handväska blev förstörd när ett lock till en puderdosa gick sönder och spred ut sitt innehåll. 
 
Den stora necessären fick jag av mamma och pappa i födelsedagspresent. Den verkar riktigt bra med många fack och väldigt rejält material. Kommer att användas flitigt! Den lilla sminkväskan, som redan blivit fylld och inplanterad i min handväska, köpte jag för 29 kronor under gårdagens besök på Ullared! Fynd!
 
 
 

B-DAY

Idag fyllde jag 21, gammal börjar man allt att bli! Jag har iallafall haft en bra födelsedag med många fina människor omkring mig. Familjen uppvaktade mig på morgonen, lunchade med farmor och Danne, firande med Dannes mormor, morfar och mamma på eftermiddagen, och slutligen tårtkalas med melodifestivalentittande hemma hos Hanh & Rasmus med vänner. 
 
Det har varit en riktigt trevlig födelsedag, och jag har fått lite fina saker också :) Bland annat en diktafon av Danne som jag blev jätteglad för, och ett gymlinne från better bodies av mamma & pappa som jag önskat mig :) Kanske visar någon bild på någonting här sen.
 
Den jättefina tårtan Hanh hade gjort :)

MIN VANILJ

Idag åker vi iväg med Vanilj. Vi har tagit beslutet att sälja henne, även om det känns jättejobbigt. Om jag hade fått bestämma hade hon varit kvar på gården ännu längre, hon har ju varit min bästa vän i sju år nu. Vanilj är verkligen en riktig kompis med så mycket personlighet och ett hjärta av guld. Hon har haft en bra tid hos oss och förgyllt vår tillvaro så otroligt mycket, men nu är det dags för henne att gå vidare eftersom mamma och pappa vill få mer frihet och hennes mest aktiva medryttare, underbara Eva Marie, tyvärr ska flytta. Och hon kan ge en annan liten tjej mycket kunskap och glädje, och få uppmärksamhet och ridas mycket.
 
Jag kommer sakna henne otroligt mycket, men hon kommer få det superbra hos sin nya matte och lill-matte uppe i Halmstad. De bestämde sig direkt efter de hade provridit henne, och verkar vara jättebra människor. De ska ha henne på prov i sex veckor, och sedan köpa henne om allt känns rätt. Det känns väldigt bra att göra så, så man inte bara säljer direkt utan att om det mot förmodan inte skulle fungera med henne så hämtar vi helt enkelt hem henne igen.
 
Vanilj kommer alltid finnas i mitt hjärta, och självklart kommer vi åka upp och hälsa på henne! Hon försvinner ju trots allt inte iväg så långt :) Men jag kommer säkerligen gråta när vi lämnar av henne..
 
I lördags när vi skulle iväg till Galgbacken med Catta och Tavoy. Hon var pigg och ville iväg :')

EN HYLLNING I ALLA HJÄRTANS DAGS ANDA

Pappa, min hjälte som jag ser upp till otroligt mycket, och som uppvisat ett enormt engagemang i mig och min bror genom hela vår uppväxt och alltid satt oss i främsta rummet.
 
Mamma, med ett hjärta av guld och en otrolig styrka. Det finns ingen som är så osjälvisk och tar hand om sin familj så bra som du.
 
Aron, ända sedan vi var små har vi bråkat väldigt lite. Jag hoppas att vi kommer behålla en nära och bra relation i hela våra liv, och "alltid hjälpa varandra" som mamma säger!
 
Danne, vi har varit tillsammans i ett år och drygt åtta månader, och min kärlek blir bara starkare. Jag hoppas på ett långt och lyckligt liv med dig.
 
Siri, som är världens bästa kompis man kan blanda både skoj och allvar med! Jag är verkligen lyckligt lottad som har en person som är den där allra bästa kompisen.
 
Detta är de viktigaste människorna i mitt liv som jag uppskattar otroligt mycket, men kanske inte alltid visar det tillräckligt utan tar dem för givna. Jag tycker det är bra att det finns en dag att visa, eller bara känna inom sig själv, lite extra uppskattning mot de man tycker om.

Självklart finns det otroligt många andra värda att nämnas. Alla underbara djur som varit/är familjemedlemmar: Tufs, Flipp och Sigge. Josef, Junior, PL, VA och CA. Bonne, Lööb och Frulle. Mani, som vi saknar varje dag men som finns med oss fortfarande. Även all släkt, mormor & morfar, farmor, farfar & Eva och deras hundar, familjen Hörgerud. Familjen Andersson. Alla kompisar från grundskolan, i synnerhet Louise och Johanna som jag inte umgås med längre men som jag alltid kommer se som några av mina närmaste. Gymnasiegänget, som jag är glad att jag fortfarande har relativt bra kontakt med. Kompisarna från nuvarande klassen. Familjen i korren. Alla hästtjejer med familjer, i synnerhet Linda T, Linda A, Ronja, Line och Anna. Eva-Marie. Alla tränare, särskilt Annika och Elisabeth. Dannes familj och vänner.
 
Det finns helt enkelt många att nämna, och jag önskar er alla en trevlig dag idag!

WEEDS

Jag är verkligen ingen serienörd. Inte för att jag ogillar serier, tvärtom! Men jag förstår inte hur folk har tid att följa så många serier, jag har just nu två jag verkligen följer och det räcker bra. Den ena är Big Bang Theory, som jag följt superlänge och verkligen älskar! Den andra är min nyaste upptäckt, Weeds. Det är en riktigt bra serie som finns på netflix. Den beskrivs som "quirky" och "dark", vilket jag tycker stämmer riktigt bra. Jag är just nu i slutet på säsong fyra, och jag tror det finns åtta ute just nu så jag har mycket kvar innan jag kommer ikapp. Rekommenderas!
 

KICKSBESÖK

Igår när jag kom hem från praktiken gjorde jag ett litet besök i Ljungby centrum för att se vad det hade att bjuda på. Eftersom jag är okapabel att gå omkring på ställen jag inte känner till blev det mest ett omkringirrande, men slutligen hamnade jag på Kicks. Där kan man ju verkligen gå lös! Kände ett plötsligt sug att förnya min foundationrutin, så det blev en primer, en foundation och en concealer. Samtliga av produkterna är saker som jag inte haft tidigare, så det blir spännande att prova på. Sammanlagt kostade kalaset 443 kronor, men jag behövde bara punga ut 43 kronor eftersom jag utnyttjade mitt presentkort på 400 kronor som jag fick i julklapp av Eva :)
 
 
Primer från Loreal och foundation och concealer från Maybelline :)

ETT SPÄNNANDE MÖTE

Idag har jag och Emma, min "handledare" eller vad jag ska kalla henne, varit ute och träffat en helt underbar kvinna! Marie Louise, som bodde "mitt emellan Hörle och ingenstans" som vissa uttryckte det, bjöd på hemmagjort rågbröd, visade oss runt och på sin gård och berättade om sin fascinerande livshistoria. Hon hade köpt sin gård år 2001 från kronofogden, och då fanns det varken vatten, ström eller stall, och huset var ett ruckel fullt utav hål och fuktskador. Nu är huset och trädgården supermysigt och där står ett litet stall hon byggt helt själv (med hjälp i tre dagar från sin son). Nämnas bör att hon är 69 år! Grym och inspirerande kvinna.
 
Vi var där för att i ett tidigare nummer av Hästfocus togs det upp en del om "djursamlare" och att det sker vanvård av djur som vissa kanske misstänker men ingen anmäler. Marie Louise ringde upp oss och ville belysa att ibland kan det faktiskt var tvärtom, då hon blev anonymt anmäld för vanvård av sina två hästar, uppenbarligen totalt utan grund eftersom när länsstyrelsen kom dit och granskade fick hon inte en enda anmärkning. Sjukt att det kan vara så. Men det är typiskt folk att inte acceptera att folk har ett annorlunda levnadssätt. 

Jag är glad att jag fick chansen att följa med och träffa Marie Louise, kommer ta med mig det mötet in i min framtid.
 
Marie Louise hade verkligen ett unikt hem med massvis av vackra prylar överallt, torkade växter hängande i taket och stilleben av allt möjligt. Hon visade även sitt växtfärgade garn och skulpturer hon gjort. Tycker verkligen om hem som är personliga och fullt med brokiga ting, och inte bara inrett rakt igenom med ikea! (No hating at all mot ikea dock! Är ett stort fan av dem!)

KVÄLLSMAT

Standard kvällsmat när man kommer hem till husvagnen (kallade jag just husvagnen för hem..?) efter en lång dag på praktiken. Yoggi med müsli och banan, kokt ägg med lite kaviar och urshultbröd med ost, ljuvligt! Kan ofta tycka sådan här typ utav mat är godare än lagad mat. Det är väl därför jag är en så stor frukostälskare..
 
 
 

HOS EMILIA

 
Den här bilden är från i fredags, när jag var hemma hos Emilia i Kågeröd. Jag var där i egenskap av journalist (blev titulerad "journalisten Rebecca" i hennes blogg, härlig känsla!) för att göra ett reportage för Hästfocus, tidningen jag praktiserar på. Hon rider och tävlar nämligen hoppning och dressyr med sin islandshästar, coolt! Vi red ut en runda när jag var där, och vi kom så bra överens att vi sa att jag ska dit och rida fler gånger! Kul. Särskilt passande att hitta någonstans man kan rida någon gång när man är sugen nu, eftersom Vanilj åker på fredag :( Men mer om det i ett kommande inlägg.
 
Emilias blogg hittar du här!

DEN TOMMA STOLEN

Jag ber om ursäkt för tystnaden som rådit här i ett par veckor. Men nu drar jag igång igen, ett av mina mål för 2013 var ju trots allt att bloggen skulle leva och uppdateras ofta.
 
Iallafall, för ett tag sedan läste jag ut Den tomma stolen av JK Rowling, som jag fick i julklapp av mamma och pappa. Det är Rowlings första vuxenroman, och gillade den väldigt mycket!  Jag vet inte riktigt vad man mer specifikt ska kalla genren, men den präglas iallafall av mörk humör, vilket är något jag tilltalas väldigt mycket av. Och JK Rowling är ju väldigt träffsäker och har ett unikt språk, så det var ju som upplagt för succé. Med detta sagt måste jag dock säga att de första kapitlen kändes ganska röriga, eftersom handlingen skildras ur många karaktärers perspektiv. Men efter några kapitel knyts trådarna ihop och läsningen blir en fröjd.
 
Jag rekommenderar verkligen alla att läsa den, särskilt ni som är som jag och faller för en bok mer efter hur den är skriven än själva storyn (och därmed inte har mycket till övers för deckare..)
 

RSS 2.0