KALMAR DJURHEM

Igår var jag på Kalmar djurhem, ett hem för herrelösa katter och gjorde ett litet reportage till vår webbtidning i skolan. Såhär blev det! (Damn you maxgräns på 2000 tecken..)
 

På Kalmar Djurhem får vanvårdade, misskötta och hemlösa katter en ny chans i livet. Detta tack vare volontärer, sponsorer och andra ideella krafter som värnar om katters välmående. 

 

Camilla Henningsson arbetar heltid som föreståndare på Kalmar Djurhem sedan tio år tillbaka.
– I november fyller djurhemmet tio år, berättar hon. Förr tog vi emot alla möjliga sorters djur, men nu för tiden blir det nästan bara katter. Men vi kan också ta emot kaniner och marsvin, och det har även hänt att vi tagit hand om någon ödla eller fågel.

 

Katterna på djurhemmet har stora, rymliga rum med kattlåda, leksaker och tillgång till utevistelse. En del av katterna kommer nyfiket fram, medan katten Tjockis går och gömmer sig.
– Han är lite blyg, säger Camilla.

 

Till djurhemmet kommer allt från fullvuxna katter till kullar av övergivna kattungar. När de först anländer sitter de i karantän i mellan två och tre veckor och behandlas vid behov mot bland annat, löss, skabb och bitmärken. Därefter följer vaccinering, avmaskning och kastrering. 
– Sedan ska de omplaceras till nya, kärleksfulla familjer, säger Camilla. År 2012 fick 58 katter nya hem genom oss, vilket är lite färre än vanligt. Normalt sett brukar det blir minst 75 per år. Men ifjol hade vi mest vuxna katter, och de är lite svårare att hitta nya hem åt.

 

Hon berättar att det går lite trender i kattadopterandet, till exempel är det betydligt större tryck på våren än på vintern. Men något som är konstant är kattungarnas popularitet.
– Många som kommer är tydliga med att det är en kattunge de vill ha och inte en fullvuxen katt. 
Men enligt Camilla finns det faktiskt en stor fördel med att adoptera en vuxen katt, och det är att deras personlighet är betydligt mer utvecklad.
– Man vet mer vad man får om man adopterar en fullvuxen katt. En kattunge är i full färd med att utveckla sin personlighet, så man vet inte riktigt vilka egenskaper den kommer få. Men vi är så tacksamma mot varenda en som kommer och vill adoptera!

 

Camilla med en av katterna :)

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0